Intel anunță în mod oficial că încetinește ritmul de dezvoltare al noilor microcipuri

de: Horia Despa
23 03. 2016

Deși era speculat în presă de câteva luni, în special după lansarea noului Skylake, Intel a anunțat în mod oficial că ritmul său de dezvoltare a viitoarelor procesoare se va schimba de la clasicul ”tick-tock”.

Datoritp faptului că procesul de micșorare a cipurilor sale de la 22 la 14 nanometri a fost unul relativ dificil, Intel a decis că densitatea procesoarelor post-Skylake va crește din trei în trei ani, în loc de o dată la fiecare doi ani. Următoarea generație de procesoare post-Skylake nu va avea o densitate de 10nm, ci va fi tot de 14nm și se va numi ”Kaby Lake”. Acesta este un semnal clar că ritmul clasic ”tick-tock” (adică lansarea unui procesor din aceeași generație cu precedenta ca apoi acesta să fie urmat de unul complet nou) să fie schimbat în totalitate. De acum înainte, cercetarea procesoarelor cu o densitate a tranzistorilor din ce în ce mai mare, va lua celor de la Intel trei ani pentru a fi finalizată.

Schimbarea Legii lui Moore, care stipula creșterea densității tranzistorilor o dată la fiecare doi ani, pare să fie motivată de dificulatatea pe care o are compania americană atunci când trebuie să construiască cipuri de densități ce depășesc 10nm. Conform unui document de la Intel, reprezentanții companiei spun că: ”Ne așteptăm să prelungim perioada în care vom folosi procesele noastre de fabricație destinate densităților de 14nm și 10nm. În acest fel vom putea optimiza mai departe produsele noastre, ținând în același timp pasul cu ritmul anual al pieței.”

Competitori precum Samsung și Qualcomm luptă de asemenea pentru a prinde din urmă eforturile celor de la Intel, însă gigantul american a anunțat că va face tot posibilul să intruducă pe piață chipurile cu o densitate de 10nm înaintea competiției. În plus, americanii consideră că dezvoltarea de tranzistori de mărimi atât de mici va deveni atât de costisitoare încât mulți alți producători vor abandona cursa înainte de a-și atinge țelul, Intel rămânând astfel singura companie cu acces la fabricarea de cipuri cu densități de peste 10nm.